Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Vosiczka

30. 12. 2010 18:05
No a co?

Já jsem byl také v SSM a trauma z toho rozhodně nemám...;-)

0 0
možnosti

jarinka

30. 12. 2010 17:38
Dnes se přeceňuje vliv

členství v Pionýru nebo v SSM na přijetí či nepřijetí ke studiím. Některé děti nebyly zkrátka tak chytré a pilné jako jiné, což si jejich rodiče ovšem nepřiznali a dodnes to budou svádět na původ či členství v SSM.

Netvrdím, že hlavně v padesátých letech byla dávána přednost dětem z dělnických rodin (protiklad k první republice, kdy studovali jen bohatí), ale o dvacet let později už o přijetí odhadem z 99% rozhodovalo nadání.

A vy, autore, se za nic neomlouvejte, zní mi to falešně. Copak jste v těch organizacích se učili krást a vraždit? Asi ne, já jsem v Jiskřičkách navlékala korálky a v Pionýru běhala orientační běh, v SSM jsem nebyla, a nikdy jsem s tím problém neměla.  

0 0
možnosti
VT

Johyn

30. 12. 2010 17:56
Re: Dnes se přeceňuje vliv

No vzhledem k tomu, že jak jste tu uváděla, sázela stromky v lese, tak jste s tím skutečně problém mít nemusela.

V přihláškách na školu se uvádělo členství v organizacích a to ve kterých jste konkrétně Vy a ve kterých jsou Vaši rodiče. Zaměstnání rodičů. Dále jste uváděla zda někdo ve Vaší rodině neemigroval. Říkalo se tomu politická angažovanost a spolehlivost. Nebo myslíte, že to dávali proto aby  bylo v přihlášce více kolonek?

Je možné, že někdo na školu neměl a sváděl to na něco jiného. Ovšem v případě politického " škraloupu" by se na školu nedostal ani Einstein.

Ani v pionýru ani v SSM se vraždit neučilo. To je pravda. Ovšem málokdo tam nebyl. A proč? Každý se bál tam nebýt. Právě z toho důvodu, který uvádí autor a to je na těchto organizacích to špatné. 

0 0
možnosti
C

Chytry.Levicak

30. 12. 2010 17:36
v zákoně bylo psáno.....

volby nejsou povinné. pionýr a svazák jsou dobrovolnou organizací.takže když měl někdo kecy,tak ho stačilo navést tímto směrem.

0 0
možnosti
C

Chytry.Levicak

30. 12. 2010 17:31
pro autora

chápu,že tehdy byla taková doba,ale svým zposobem jste podlehl tlaku a zradil morální hodnoty.

0 0
možnosti
KO

bramarbas

30. 12. 2010 17:01
Hezky a výstižně napsáno.

Někteří diskutující buď zapomněli, nebo nikdy nevěděli, že pro politicky kličkující bylo členství v SČSP jakž takž přijatelnou náhradou za členství v KSČ. Asi opravdu záleží na tom, kdy kdo jakou "výběrovou školu" studoval. :-)

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe Ltd.

30. 12. 2010 16:56
Máte tam nějaké věci, s kterými nemohu souhlasit

a) za socialismu nebyla gymnasia tak skvělými školami jak uvádíte, právě naopak. Teprve po revoluci se stala jedničkami mezi středními školami, tehdy tomu tak většinou nebylo ;

b) Vstup do SČSP byl zcela dobrovolný, avšak ze členství nekynuly žádné výhody - proto jste tam pravděpodobně nevstoupil ;

c) Návštěva z uličního výboru u Vás doma s Vaší přijímací zkouškou nesouvisela, a pokud ano, pak jste si ji sám pozval - snad aby jste měl protekci (?)

0 0
možnosti
R

roman035

30. 12. 2010 17:02
Re: Máte tam nějaké věci, s kterými nemohu souhlasit

Já osobně než jsem šel na střední, tak jsem byl s rodiči pozván na OV. Stejně jako všichni moji spolužáci. Řešili členy kterých spolků rodiče jsou, kolik odpracovali brigádnických hodin a podobné hovadiny. A to bylo na jaře 1989.  Jestli něco podobného bylo i před VŠ nevím. Mých dalších studií se ti šmejdi naštěstí už nedožili:-)

0 0
možnosti
A

averius

30. 12. 2010 16:55
Jen jestli si tak trochu nevymýšlíte, svazáku Liško.

Svazáku, zdá se, že to že nejsi komunista, je dané jen tím, že už jsi to nestihl.

Pokud tě totiž před vstupem na vysokou školu chodila domů kontrolovat "soudružka" ,jestli jsi v SČSP, tak to jsi musel jít studovat minimálně Vysokou školu politickou do Moskvy

 Svazáku, a to jsi měl opravdu smůlu, že už jsi to nestihl, neboť s takovou prestižní školou by to byl od svazáka ke komunistovi jen krůček.

A a po velmi krátké době jsi mohl být i tajemníkem.

Zatracený Listopad 1989, že Liško?

0 0
možnosti
MS

Matyas Sandorf

30. 12. 2010 16:51
no ... nevím

ale o SČSP jsme si v mládí mysleli, že je to zájmová organizace spíš starších lidí. Nikdy v životě mě do něj nikdo nelákal, ani nehrozil postihem za nečlenství. A to jsem studoval  výběrovou školu, kterých bylo v republice jen několik.

0 0
možnosti
JB

monthy70

30. 12. 2010 16:49
to já pionýra přeskočil

nějak jsem v té době chyběl ve škole nebo jak to bylo. a chtěl jsem přeskočit i SS mládeže, ale bylo mi naznačeno, že by to mělo neblahý vliv na můj kádrový profil. takže jsem v druháku narukoval. ještě mám někde ligitimaci se známečkama schovanou

0 0
možnosti
K

kaktusak

30. 12. 2010 16:21
Já ne

Za dob přestavby už nebylo členství v SSM "povinné". O tom, kdo se dostane na jakou školu, rozhodovaly schopnosti.

0 0
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1571x
bývalý učitel, dnes osoba samostaně výdělečně činná, dříve píšící pro novinky.cz

Seznam rubrik